TRNcloud platformu; Türkiye'de ilk ve tek kanal yapısı olan Bulut Platformudur.
ALTYAPI VE TEKNOLOJİ HİZMETLERİ
Bilişim sektöründeki hızlı gelişmeler, kuruluş alt yapılarının gittikçe karmaşıklaşmasına yol açmaktadır. TRNcloud, kuruluşların teknoloji altyapısını geliştirmeye, iyileştirmeye, yönetmeye ve bakımını sağlamaya yardımcı olmak için Altyapı Hizmetleri’ni Eczacıbaşı Bilişim'in bulut alt yapısını kullanarak sunmaktadır. TRNcloud Altyapı Hizmetleri ITIL, CobiT gibi uluslararası standartlar çerçevesinde sağladığı hizmetlerle kuruluşların toplam satın alma maliyetini düşürüp yönetim karmaşıklığını ortadan kaldırarak, kuruluşların temel faaliyetlerine odaklanmasını sağlamaktadır.Veri Merkezi Özellikleri
Veri Merkezimiz ısı, nem ve ses yalıtımlı, beton içinde çelik zırhla kaplı duvar ile çevrilidir. Buna ilave olarak, dış cephesi boyunca içten oluşturulan topraklanmış metal kafes sistemi ile elektromanyetik kirlenme engellenmektedir. Veri Merkezi özel aydınlatma, iklimlendirme, su/nem algılama, ısı/duman algılama, yangın söndürme, enerji besleme ve dağıtma sistemlerine sahiptir. Elektrik kesintilerinde otomatik devreye girecek jeneratör, jeneratör devreye girinceye kadar kesintisiz besleme sunacak UPS altyapısı bulunmaktadır. Sistemlerinizin çalışması için gerekli çevresel koşulların sürekliliğini sağlayan barındırma hizmetlerimiz, donanımların 7x24 esasına göre Veri Merkezi olanaklarından yararlandırılmasını içermektedir.
Bina Genel Özellikleri
Adres; Büyükdere Cad. Ali Kaya Sok. No:5 Levent 34394, İstanbul
Önemli Noktalara Uzaklık
Havalimanı; Atatürk Havalimanı- 30 km, Tren İstasyonu; Sirkeci- 20 km, Metro İstasyonu; Kanyon/Levent 500 Mt. Metrobüs İstasyonu; Zincirlikuyu - 1 km, Çevreyolu; 3 km, En yakın kimyasal madde tesisi; 5 km Resmi daireler; Adliye-100 metre, Maliye Bakanlığı- 300 metre.
Doğal Afet Riskleri
Deprem; Bina yürürlükteki deprem yönetmeliğine uygun şekilde inşa edilmiştir. Sel; Bina konum olarak sel riski taşımamaktadır. Kimyasal Patlama; Patlama riski taşıyan sanayi alanlarına uzaktır. Yanmaz çelikle güçlendirilmiş beton duvarlar; beton tavan ve duvarlardan inşa edilmiş olup tüm su ve havalandırma kanalları gerekli şekilde korunmuştur. Oda’nın pencereye yakın kısımları ayrıca çelik panel ile dışarıdan gelecek müdahalelere karşı güvence altına alınmıştır. Veri Merkezi’ nın dışa bakan penceresi bulunmamaktadır. Yükseltilmiş Taban; Taban yükseltilmiş olup kat seviyesinden 15 ila 30 cm yüksektir. Tabanda oluşabilecek sarsıntı etkisini zayıflatmak için tabanda birbirinden bağımsız havuzlar oluşturulacak şekilde yükseltilmiş döşeme ayakları çelik çubuklar ile çapraz şekilde birbirine bağlanmış ve depreme karşı güçlü hale getirilmiştir. Yükseltilmiş taban metrekarede 1000 kg ağırlık taşıyabilecek şekilde inşa edilmiştir. Alçaltılmış Tavan; Tavan, aydınlatma, duman, yangın algılama sistem donanımlarının uygun şekilde yerleştirilmesi amacı ile 80 cm yanmaz malzeme ile alçaltılmıştır. Veri Merkezi kullanılabilir yüksekliği 215 cm’dir. Veri Merkezi Kapısı; Çelikten yapılmış kapı acil durumlar için içeriden itilerek açılır şekilde dizayn edilmiştir. Kapı girişleri, parmak izi ve kimlik kartı okuma sistemler ile kontrol edilmektedir. Bu sistemlerin enerjileri kesintisiz güç kaynağından sağlanarak kesintisiz enerji sürekliliği sağlanmıştır. Camlı Bölümler; Camlı bölmeler ses ve ısı izolasyonlu, kırılma risklerine karşı parça etkisini azaltmak için özel film ile kaplanmıştır. Yük taşıma; Binada yük asansörü yoktur. Ancak kat seviyesinde bulunan yük kapısı veya yine kat seviyesinde bulunan dış yüzey kaplama camı sökülerek 200x205 cm boyutlarına kadar donanımların giriş/çıkışı problemsiz yapılabilmektedir. Taşıma güzergâhı 2 tona kadar donanımın taşınabilmesi için uygundur.
Fiziksel Erişim Güvenliği
Veri Merkezine izinsiz girişlere izin vermeyecek şekilde tasarlanmıştır. Veri Merkezine fiziksel erişim için aşağıda özellikleri belirtilmiş 4 seviyeli güvenlik aşaması mevcuttur. Bina Bahçe Girişi; Ön karşılama, ziyaret nedeni sorgulama/göz kontrol, ayrıca saat 17:30 – 08:00 saatleri arasında binaya hiçbir şekilde koli ve mektup alınmamaktadır. Ana Bina Güvenlik Girişi; Güvenlik sorgulama, resmi kimlik kartı karşılığı ziyaretçi kartı verme, vücut metal yoğunluk kontrolü, beraberinde getirilen tüm çanta/eşya ve paketlerin x-ray taraması ve açılarak gözle bakılması işlemleri yapılmaktadır. Veri Merkezi Girişi; Parmak izi okuma sistemi üzerinden sadece önceden belirlenmiş özel teknik personele verilmiştir. Giriş/çıkış kayıtları düzenli olarak kontrol edilmekte ve arşivlenmektedir. Bina girişi ve Veri Merkezi içerisinde birbirinden bağımsız kapalı devre kamera sistemleri mevcuttur. Bina girişini kontrol eden kamera sistemi kayıt edilmektedir. Binada içi ve dışını kontrol eden 24 kamera, Veri Merkezinin kapısı önünde 1 adet ve Veri Merkezi içinde ise 7 adet kamera mevcuttur. Veri Merkezi içi bir monitör ile izlenmekte ve görüntüler 30 gün süre ile bilgisayar üzerinde saklanmaktadır. Ayrıca Kanyon Güvenlik Merkezinden kameralar 7/24 izlenmektedir. Bütün güvenlik donanımlarının sorunsuz çalışmasını garantilemek için bakım ve düzenli kontrol anlaşmaları mevcuttur. Oluşan bütün arızaların ve yapılan bütün bakım işlemlerinin kayıtları tutulmaktadır. Bakım ve destek hizmetleri sadece önceden belirlenen ve güvenlik kontrolünden geçmiş kişilerden alınmaktadır.
Yerel Kablolama
Yerel kablolamada Cat6 ve LSZH özellikte kablo ve kablo bağları kullanılmıştır. Yerel iletişim kabloları LSZH özellikte tavandaki tava sisteminden geçirilerek tavadan kabinet inişlerinde kablolar koruma amaçlı spiral boru içine alınmıştır ve enerji kablolarından etkilenmeyecek şekilde yerleştirilmiştir. Yerel kablo standartlarına uygun, kullanılan kablo ile uyumlu, kablo sonlandırma üniteleri ve kablo düzenleyiciler kullanılmıştır.
Elektrik Sistemi
Bina Trafo Sistemi; Farklı elektrik santralinden enerji almak mümkün olmadığı için tek şehir şebeke hattı 1600 kVA kapasitesindeki trafo üzerinden tüm binaya enerji sağlamaktadır. Jeneratör; Şehir şebeke sisteminde bir kesinti olması olasılığına karşı 1100 kVA'lık dizel jeneratör kullanılmaktadır. Jeneratör yakıt takviyesi yapılmadan 30 saat çalışabilir ve kapatılmadan yakıt eklenme özelliğine sahiptir. 5 ton yakıt deposu vardır. Kesintisiz Güç Kaynağı; 2 adet 200 kVA’lık ve iki adet 60 kVA’lık kesintisiz güç kaynağı bulunmaktadır. 200 kVA’lık KGK’lar çift “Power Supply”lı sistemlerin enerji kesilmesine karşın paralel çalışmaktadır. 60 kVA’lıklar ise tek “Power Supply”lı sistemleri yükü dengeleyerek karşılayacak şekilde ayarlanmışlardır. Kesintisiz güç kaynakları ayrı akü grupları tarafından beslenmektedir. Akü grupları KGK’ı tam kapasite ile çalıştığında 30 dakika bekleme süresine sahiptir. KGK’ların kapasite ve problemlerinin önceden belirlenmesi için düzenli olarak her gün yetkili personel tarafından kontrol edilmektedir. Veri Merkezinde yer alan sunucu ve diğer donanımların yanı sıra çevresindeki aydınlatma, havalandırma, yangın söndürme ve güvenlik sistemlerine de enerji sağlayacak güçte tasarlanmışlardır. Elektrik sistemi 650 kVA’ya kadar artırılabilecek şekilde tasarlanmıştır. Kesintisiz güç kaynağı odasına sadece yetkili personelin giriş izni bulunmaktadır. 2 adet asıl ve 2 adet yedek klima ile soğutulan kesintisiz güç kaynağı ve akü odası, yangına karşı gazlı sistem ile korunmaktadır. Veri Merkezi Elektrik Panoları; 200 kVA’lık iki adet UPS 2 ayrı panoda, 60 kVA’lık UPS’ler ise tek pano üzerinde sonlandırılmıştır. Klima sistemlerinin enerjileri ise yine Veri Merkezi içinde ayrı bir pano üzerinde karşılanmaktadır. Tüm sistem yedekli olduğundan her türlü bakım işlemi sırasında kesintisiz hizmet verilebilmektedir. Acil durumlarda tüm sistemin kapatılabilmesi için kesintisiz güç kaynağı odasında bir anahtar bulunmaktadır. Tüm sistem acil durumlarda kapatıldığında yanlışlıkla kesintisiz güç kaynakları devreye girmeyecek şekilde ayarlanmıştır. Ayrıca Veri Merkezinde, elektrik süpürgesi vb. donanımların kullanılması durumunda gerekli gücü sağlayacak şehir şebekeye bağlı elektrik priz gurubu mevcuttur. Veri Merkezi Elektrik Kablolaması; Enerji sisteminde LSZH özellikte kablo kullanılmıştır. Her kabinet için birbirinden bağımsız en az iki güç kaynağı bağlantısı mevcuttur. Odada metrekare başına 1 monofaze bağlantı yapılmış olup 200 kVA’lık KGK’dan 80 çift monofaze, 10 çift trifaze, 60 kVa’lık KGK’dan 40 adet monofaze ve 10 adet trifaze kablo çekilmiştir. Kabinetlerin elektrik bağlantıları birbirinden izole edilmiş olup bir kabinette yapılan elektrik açma veya kapatma işlemi diğer kabinette bulunan sunucuları etkilemez.
Algılama, Yangın Söndürme Sistemleri Ve İzolasyon
Isı/Nem Algılama; SENSPLORER marka yer su, ısı, nem, hava kalitesini 24 saat Network üzerinden kontrol eden algılama sistemi ile yapılmaktadır. Herhangi bir sistem arızası ve/veya ısının aşırı artması durumunda otomatik olarak alarm verebilmektedir. Yangın Algılama; Oda içinde 9 tavan, 9 taban olmak üzere toplam 18 optik yangın detektörü mevcuttur. Yangın detektörleri ve yangın alarmı mevcuttur. Yangın detektörleri hem yükseltilmiş zemine hem de tavana yerleştirilmiştir. Algılanan yangının alarmı iki ayrı kontrol paneline birden alarm verecek şekilde bağlanmıştır. Su Sızıntısı Algılama; Veri Merkezi içinde veya üstünde su sızıntısına neden olabilecek su deposu, kanalizasyon veya ısıtma sistemi bulunmamaktadır. Su sızıntılarına karşı 7 adet mekanik sıvı detektörü yerleştirilmiştir. Detektörler sızıntı durumunda etkilenmeyecek bir uzaklıkta bir kontrol paneline bağlanmıştır. Ayrıca Sensplorer sistemine bağlı 8 adet sıvı detektörü bulunmaktadır. Gaz Algılama; Doğal gaz kaçaklarının “hava kalitesi” bazlı olarak algılanması için gaz algılama detektörü bulunmaktadır. Bu detektör uyarı paneli ile ilişkilendirilmiştir. İzolasyon; Kapı, tavan, duvarlar dâhil bütün malzemeler yangına dayanıklı olacak şekilde seçilmiştir. Veri Merkezinde kullanılan kapılar 60 dakika, zemin ise 30 dakika yangın durumunda alev almayacak malzemeden yapılmıştır. Yangın Söndürme; Sistem yangın detektörlerine bağlı olarak otomatik ve/veya manuel olarak devreye girmek üzere ayarlanmıştır. Yangın söndürme sisteminde insanlara ve elektronik ekipmana zararsız olan FM200 gazı kullanılmaktadır. Söndürme sistemi çapraz kanallama (cross-zone) prensibine göre detektörlerden gelen alarm sinyalinin söndürme sistemini tetiklemesi esasına göre çalışmaktadır. Gerekli durumlarda kişiler tarafından kullanılmak üzere kolay ulaşılabilen yerlerde 3 adet karbondioksit tabanlı yangın söndürme tüpü de bulunmaktadır. Yerel standartlara uygun, yangın anında otomatik olarak Veri Merkezi elektriğini kesen sistem mevcuttur. Yangın söndürme sistemi bina güvenlik birimi uyarı sistemine entegredir.
Havalandırma/Klima
Klima; Klima sistemi 24 saat, her hava koşulunda oda sıcaklığı 18 – 26 C aralığında olacak şekilde çalışmaktadır. Havalandırma sistemi sayesinde nem oranının da %20 - %60 aralıklarında olması sağlanmaktadır. İklimlendirme her biri 130.000 BTU olmak üzere 6 adet klima ile sağlanmaktadır. Toplam 780.000 BTU kapasiteli sistem dış ısıya bağlı olarak 1 veya 2 üniteyi dönüşümlü olarak pasif durumda bekleterek çalışmakta ve bu sayede hem klimaların birbirini yedeklemesini hem de yaşam sürelerinin eşit tükenmesini sağlamaktadır. Hava ortam içinden emilmekte, iklimlendirme yükseltilmiş tabandan yapılmaktadır. Tozsuz Ortam; Toza karşı Veri Merkezi tabanındaki beton üzerine epoksi uygulaması yapılmıştır. Veri Merkezi tozsuz ortamının korunmasına yönelik olarak her gün düzenli olarak temizlenmektedir.
Acil Durum Prosedürü Ve Ekipmanı
Veri Merkezinde yaşanabilecek su sızıntısı, deprem, yangın ve bunun gibi acil durumlar için yapılması gerekenler dokümante edilmiştir. Oda içerisinde acil durum ışıklandırması mevcuttur. Personele gerekli acil durum eğitimleri verilmiştir. Bütün acil durum ekipmanı üretici firmaların tavsiyelerine uygun düzenli olarak periyodik bakım ve kontrollerden geçmektedir.
İnternet ve Data Hatları
İnternet çıkış kapasitemiz (üç farklı sağlayıcı SOL, Vodafone, Türk Telekom) toplamda 650 mbps’dir. POP hatlarımızın Asıl hatları F/O ME olup, yedek hatların karşı ucu Ankara’ya bağlıdır. Asıl ve yedek hatlarımızda Leased Line, ME, FR, G.Shdsl gibi birbirinden farklı trasmisyon tipleri kullanılmaktadır.
İşletim
İşletim hizmeti 7 gün 24 saat sağlanmaktadır. İşletim odası dört işletmenin aynı anda hizmet verebileceği şekilde tasarlanmıştır. İşletim hizmetleri için yürütülen süreçler ITIL esaslarına uygun olarak tanımlanmaktadır. Veri Merkezi içinde yer alan tüm sunucular, izleme yazılımı aracılığı ile sürekli izlenmekte, belirlenen problemler ve “hizmet seviyelerini” aşmış değerler anında operasyon ekibine aktarılarak büyük izleme ekranında “alarm” olarak gözlenebilmektedir.
Bakım Ve Testler
“Kesintisiz güç kaynakları” hafta içi her gün, “jeneratör” haftada bir gün ve yılda bir defa normal kontrolden, “nem algılama sistemleri” günlük kontrolleri her gün, “gaz/duman algılama sistemleri” 2 ayda bir, “klima ve havalandırma sistemleri” 2 ayda, KGK’ lar 6 ayda bir düzenli olarak kontrolden geçirilmektedir. Her türlü bakım ve onarım işlemleri sadece yetkili personel tarafından yapılmaktadır. Bütün bakım onarım işlemleri ve testler için gerekli kayıtlar düzenli olarak tutulmaktadır.
Barındırma Hizmeti
Sunucu barındırma hizmeti, sahip olduğunuz donanımların Veri Merkezimizde çalıştırılması için gerekli enerji, soğutma, internet vb. hizmetlerin veri merkezi üzerinden sağlanmasıdır. Veri Merkezi ısı, nem ve ses yalıtımlı, beton içinde çelik zırhla kaplı duvar ile çevrilidir. Buna ilave olarak, dış cephesi boyunca içten oluşturulan topraklanmış metal kafes sistemi ile elektromanyetik kirlenme engellenmektedir. Ver Merkezi özel aydınlatma, iklimlendirme, su/nem algılama, ısı/duman algılama, yangın söndürme, enerji besleme ve dağıtma sistemlerine sahiptir. Elektrik kesintilerinde otomatik devreye girecek jeneratör, jeneratör devreye girinceye kadar kesintisiz besleme sunacak UPS altyapısı bulunmaktadır. Sistemlerinizin çalışması için gerekli çevresel koşulların sürekliliğini sağlayan barındırma hizmetlerimiz, donanımların 7x24 esasına göre Veri Merkezi olanaklarından yararlandırılmasını içermektedir.1.2 İşletim ve Operasyon Hizmeti
Donanımlarını Eczacıbaşı Veri Merkezi’nde barındıran müşterilerimizin donanımlarıyla ilgili fiziksel işlemler bütünüdür.
1.3 İzleme Hizmeti Veri Merkezinde barındırılan sunuculara, işletim sistemi yönetim araçları yüklenerek performanslarının izlenmesi ve raporlanmasının sağlanması (Sistemlerin izlenmesi için ihtiyaç duyulan erken yönetim ajanlarının kullanılmasına yönelik lisans, Dongle ve KVM Switch maliyetleri hizmet bedeline dahildir.)